Výzva pro odboráře v JhP: (25.10.2022)

Výzva pro odboráře v JhP

Vyjednávání se zaměstnavatelem není jednoduchá věc a k dobré dohodě je nezbytně nutná spolupráce všech odborových organizací. V letošním roce se nám povedlo dotáhnout KV z minulého roku, kde se nám podařila dojednat inflační doložka, kterou jsme využili a završili dohodou se zaměstnavatelem. Přesto, že jsme měli ambici dohodnout ještě více a měli jsme na to argumenty, upřednostnili jsme v této nejisté době poslední nabídku zaměstnavatele, před nejistotou dalších dlouhých vyjednávání s hrozbou, že se něco ve světě podělá a my nedohodneme nic, nebo výrazně méně.

Byla to dohoda všech 4 organizací, což je nezbytné, aby k dohodě mohlo dojít. Každá jedna organizace má v Kolektivním vyjednávání ze zákona právo veta. Tohoto nástroje z dobrých důvodů nevyužila ani jedna odborová organizace. Pokud by toho využila, jednalo by se dál s možností, že dojednáme vice, ale taky méně.

Samotné vyjednávání je vždy náročné, jednají zástupci zaměstnanců se zaměstnavatelem, který musí dojednané zaplatit a tím pádem musí s dohodou souhlasit. Každý dojednaný benefit se musí vyargumentovat a ještě doufat, že ředitel v nadnárodní společnosti má dostatečně velký mandát na to, aby jsme z něj peníze dostali. Bohužel náš zaměsznavatel není natolik seriózní, aby přišel a řekl, daří se nám dobře, je to díky zaměstnancům a pojďte se bavit o tom, kolik a komu dáme peněz. V některých fimrách se to obvzláště v této době děje, u nás nikoli, vše musejí odbory tvrdě dojednat.

Výsledná dohoda není špatná a již příští rok začneme jednat o kolektivní smlouvě na další období. Díky prodloužení předůchodového programu budeme jako odbory v následujících vyjednávání v dobré pozici vůči zaměstnavateli a můžeme se soustředit jen na navýšení mezd.

V dalším období nás čeká spoustu dalších náročných jednání, ve kterých, pokud budeme chtít uspět budeme muset všechny 4 organizace spolupracovat.

Energií z různých FCB a podobně by jsme měli všichni využít k přípravě na další jednání, sběru argumentů, podnětů od zaměstnanců a v tlaku na změnu legislativy ve prospěch zaměstnanců. Ta práce se sama neudělá a proti nám stojí konsolidovaný soupeř. Rozhádané odbory lepší výsledek nikdy nepřinesou.

Za KOVO 2 Roman Bence