Info jednání s vedením závodu, pokus KOVO2 o zahájení Kolektivního: (20.06.2022)

Informace KOVO II
jednání s vedením závodu, pokus KOVO2 o zahájení Kolektivního vyjednávání

V minulém týdnu se naše organizace pokusila otevřít kolektivní vyjednávání. Důvodem je obrovská inflace, která nekoresponduje s inflací, na kterou se při KV odkazoval zaměstnavatel a současná výše inflace přináší pro spoustu zaměstnanců existenční problémy. Chtěli jsme o případných kompenzacích se zaměstnavatelem jednat. Na otevření KV, v případě, že inflace překročí dojednaný výsledek Kolektivního vyjednávání z loňského roku, jsme byli se zaměstnavatelem dohodnuti.
Hlavní důvody, proč chceme jednat o kompenzacích za současnou drahotu:

- Cena PHM, pro spoustu dojíždějících zaměstnanců je vysoká cena PHM důvod, proč zvažují odchod z Bosche. Po odečtení níkladů za dojíždění můžou přijmout práci v místě bysliště
- Elektrika, plyn- současná výše záloh je pro spoustu rodin likvidační a vládní řešení je v nedohlednu
- Hypotéky, postupně i zaměstnancům Bosche docházi fixace na úrok na úrovni pod 2%, současná nabídka bank je přes 6%. Pro zaměstnance je to navýšení měsíční platby často o více jak 5000 Kč měsíčně
Výsledkem je inflace kolem 16%, která ještě stále roste. Nikdy dříve zaměstnanci neočekávali pomoc od zaměstnavatele, jako v současné době.

Před 3 měsíci zaměstnavatel jednání odmítnul s odůvodněním, že je začátek roku a ještě není jasné, jak se bude inflace vyvíjet a v zápise z tohoto jednání je uvedeno, že se k tomuto tématu vrátíme v červnu.
Pro zástupce KOVO 2 byl šok, když místo zaměstnavatele nám začal na jednání s vedením závodu argumentovat proti zahájení Kolektivního vyjednávání předseda KOVO1 Ladislav Melichar s odůvodněním, že přidání peněz by mohlo způsobit propouštění agenturních zaměstnanců. Zaměstnavatel si mnul ruce, měl vyřešeno, diskuze ke kompenzaci zaměstnavatel odsunul za další 3 měsíce. Ze zákona musí všechny odborové organizace jednat v součinnosti.
Nevím s kým ze své organizace má kolega Melichar projednán svůj negativní postoj ke snahám jiných dojednat pro zaměstnance nějakou kompenzaci za rekordní inflaci, ale za KOVO2 můžeme jednoznačně říci, že my máme mandát celé organizace. Konference KOVO2, která se konala minulý týden nás v jednání podpořila a ve svém usnesení nám jednat o penězích pro zaměstnance uložila.
O dalším se poradíme s právníky OS KOVO a s ostatními ZO působící u Bosche. Jsme v kontaktu se zástupci OS Unios, kteří na zaměstnavatele poslali také návrh k jednání.

Za odbory KOVO II, vyjednávací tým