Hromadné nařízení dovolené, finále: (29.03.2022)

Informace KOVO II
Hromadné nařízení dovolené FINÁLE

Dnes proběhlo další jednání odborů, tentokrát i s řediteli JhP ohledně ''možnosti'' nařízení dovolené o Velikonocích.
KOVO 2 opět zaměstnavateli navrhlo, že může individuálně oslovit zaměstnance, jestli chtějí v návaznosti na Velikonoce dovolenou. Pro upřesnění, týká se to všech směnových modelů. Například u směnového modelu 15S, 10S a 5S by podle návrhu zaměstnavatele a souhlasu zástupce KOVO1 zaměstnanci měli dovolenou středa, čtvrtek, před pátečním svátkem.
KOVO2 bylo zásadně proti tomu, aby se hromadná dovolená takto plošně plánovala a zároveň jsme znovu aplelovali na zaměstnavatele, aby se vyvaroval zrušení směny před Velikonocemi s tím, že za týden se bude o Velikonočním víkendu pracovat.
Zaměstnavatel na dnešní schůzce zmínil, že takto to plánovat nebude a současnou situaci budeme řešit předvýrobou (na sklad)
Je nám líto, že nás během procesu projednávání nepodpořili kolegové z KOVO 1, kteří nejprve na závodě 1 Alfatex zaměstnancům slibovali o Velikonočním víkendu volno na procenta, na samotném jednání ale jejich předseda navrhoval hromadné čerpání dovolené pro všechny zaměstnance JhP.
Naše organizace opravdu nemůže vyměnit dobré vztahy se zaměstnavatelem za zájmy zaměstnanců, jako to dlouhodobě dělá KOVO 1 prostřednictvím svého předsedy. Rozumíme tomu, že spoustu zaměstnanců by chtělo o víkendu před Velikonocemi volno, ale nemůže to být na úkor toho, že všem zaměstnancům v Jihlavě nařídíme 2 dny dovolené. Nakonec se ukázalo, že se firma bez tohoto opatření obejde.
Jak už jsme psali v dřívější informaci. Zejména zaměstnanci pracující ve směnovém modelu 20S potřebují dovolenou na řešení svých individuálních potřeb a potřeb svých rodin v průběhu celého roku a není možné jim mimo celozávodní dovolenou a zímní dovolenou další dovolenou nařizovat. Tito zaměstnanci mají 12 volných víkendů v roce a to nestačí na pokrytí potřeb svých rodin. Jsem přesědčený, že vedení JhP toto už pochopilo, u předsedy KOVO1 toto ani neočekávám.