Hromadné nařízení dovolené, další jednání: (28.03.2022)

Informace KOVO II
Hromadné nařízení dovolené 28.3. 2022

Dnes proběhlo další jednání odborů s vedením HRL na téma řešení volna v období Velikonoc.
Na začátek mě vedoucí HRL upozornil, že náš nesouhlas s nařízením dovolené velice rozčílil ředitele JHP a že pokud své rozhodnutí nezměníme, tak zaměstnancům dají volno v nejbližších dnech a zaměstnanci ve 20S o víkendu před Velikonocemi půjdou do práce.
Proti tomuto jsem se ihned na jednání ohradil s tím, že to považuji za vydírání. Nicméně, abych nerozhodoval sám, tak jsem si vzal čas na rozmyšlenou na poradu s dalšími členy VZO a lidmi, kteří ve směnovém modelu 20S pracují.

Naše rozhodnutí nebylo jednoduché a rozumíme, že může být pro někoho komplikací.

Když se dneska necháme zaměstnavatelem tímto tlakem ovlivnit, tak čím na nás bude tlačit příště, aby dosáhl svého. S čím dalším budem muset příště souhlasit?
Zaměstnanci ve směnovém modelu 20S mají výrazně vyšší potřebu na individuální čerpání dovolené. Téměř každou rodinnou oslavu, sportovní utkání dětí a podobně musí řešit dovolenou, které se jim nedostává. Případný souhlas s dovolenou může zaměstnancům ve směnovém modelu 20S způsobit problémy. Někteří z nich již čerpali neoficiální hromadnou dovolenou na začátku roku, jen to bylo s jejich souhlasem.

Zaměstnavatel má možnost se se zaměstnanci na dovolenou dohodnout, pro spoustu z nich je nepochybně zajímavé mít dovolenou před Velikonocemi.

Hromadně toto rozhodnout za zaměstnance v současné situaci odmítáme

Za odbory KOVO II, Bence Roman