info z jednání o nařízení dovolené: (25.03.2022)

Včera 25.3. 2022 proběhlo jednání odborů s vedoucím HRL na téma možného nařízení dovolené v období Velikonoc.
Za naši organizaci jsem zmínil výhrady, které k nařízení dovolené za naši organizaci mám. Kolega Melichar zaměstnavateli navrhnul, aby se na řešení volna kolem Velikonoc přesunula dovolená, kterou měl zaměstnavatel možnost nařídit nejpozději do konce března. S tímto zaměstnavatel souhlasil. Protože jsme měl stále výhrady i k návrhu kolegy Melichara, tak jsme si vzal čas na rozhodnutí do druhého dne.
Po konzultaci s kolegy z VZO a se zaměstnanci zejména ve směnových modelech 20S jsme nařízení dovolené zaměstnavateli zamítli.

Mezi hlavní důvody zamítnutí patří:

1, zejména ve 20S zaměstnancům nezbývá dovolená na pokrytí minimálních potřeb svých rodin o víkendech, který je jinak jejich obvyklým pracovním dnem

2, nelíbí se nám plošná možnost nařízení dovolené, která se pak z jakéhokoli důvodu neuskuteční. Vyvolává to dojem, že si zaměstnavatel jen plošně vyjednává rezervu pro možnost operativního řešení jakéhokoli problému. Hromadná dovolená by podle nás měla být výjimečná záležitost, v JhP se z toho stal standard, s kterým už vedoucí zaměstnanci napevno počítají

3, nelíbí se nám chování našeho ''kolegy'', který ještě před samotným jednáním, u zaměstnanců vyvolává očekávání, že místo dovolené oni navrhují překážku na straně zaměstnavatele (75%), ale na samotném jednání souhlasí s nařízenou dovolenou ve všech směnových modelech.