Info jednání s vedením závodu: (17.03.2022)

Informace KOVO II
Jednání s vedením závodu

- Vedení JhP odborům představilo naplánování všech produktů na celý rok s tím, že celý plán byl přeškrknutý skrze masivnímu přesouvání objednávek do dalších částí roku, tam ovšem budeme narážet na nedostatečnou kapacitu.
Aktuálnní problémy našich zákazníků a dodavatelů jsou například nedostatek polovodičů, válka na ukrajině, nedostatek kabelů do aut. Z toho důvodu hrozí i v JhP nesplnění plánu.

- Zaměstnanost v JhP- zaměstnavatel odborům představil zaměstnanost v JhP, včetně rozčlenění na kmenové a agenturní zaměstnance.

- Nezaměstnanost v Kraji Vysočina je stále pod 4%, což stěžuje personalistům nábor nových zaměstnanců a zaměstnavatel zvažuje nábor zaměstnanců z Bangladéše. Proti touto se odbory znovu vymezily s tím, že žádáme o přesunutí tohoto tématu na další kvartální schůzku. Znovu jsme zaměstnavateli řekli, že je pro nás jasná priorita český zaměstnanec a pokud už potřebujeme cizince, tak je pro nás přijatelnější zaměstnanec Ukrajiny, než z jiných, často velice rozdílných kulturních destinací.

- Zaměstnavatel nás informoval o dodatečném vybavení některých zaměstnanců mikinou, jako dárek za podílu na úspěchu produktu CP4 a že toto téma, které otevřely odbory požaduje za vyřízené s tím, že do budoucna se podobné dražší dárky rozdávat nebudou, protože si to pak zaměstnanci závidí. Proti tomu jsme se okamžitě ohradili s tím, že zrušení tohoto benefit nepodporujeme a že by měl mikinu dostat každý zaměstnanec. Dále jsme se ohradili proti tomu, že si zaměstnanci údajně podobné dárky závidí. To k čemu došlo bylo to, že mikiny jako dárek nedostali pracovníci údržby, kteří chodí na směny, ale dostali je například jejich nadřízení. To v pořádku rozhodně není.

- V dalším bodu nás zaměstnavatel informoval o výsledku prémie za výsledky firmy (CPRP) s tím, že doplatek prémie bude ve výši 51%, což je nepochybně obrovský úspěch.

- Zaměstnavatele jsme informovali o tom, že v letošním roce neplánujeme zaměstnavateli schválit hromadné nařízení dovolené. Jediné, o čem by jsme uvažovali by byla dovolená mezi Velkým pátkem a Velikonocemi.

- Dále požadujeme po zaměstnavateli rozšíření míst v kolárnách v závodech JhP a úpravu příjezdu do kolárny na závodě 2 Alfatex s tím, že tam požadujeme nějaké řešení co nejdříve, ještě před tím, než nám zaměstnanci začnou letos jezdit ve velkém do práce na kole. Zaměstnavatel prověří možnosti s cílem tento problém vyřešit

- V dalším průběhu jednání jsme na zaměstnavatele předali požadavek zaměstnanců o rychlejší a kvalitnější informace o důležitých tématech, hrozbách a příležitostech. Byla nám v tomto přislíbena náprava.

- Vzhledem k vysoké inflaci a aktuálním cenám PHM jsme po zaměstnavateli požadovali pro zaměstnance kompenzace obrovské inflace a dočasnému zavedení příspěvku na dopravu. Naše argumenty mimo samotné inflace byla, že se obáváme toho, kdy nám první zaměstnanec nedojede do práce skrze to, že před výplatou nemá na palivo do auta. Zaměstnavatel zmínil že rozumí problémům zaměstnanců, ale že zvýšené náklady má i zaměstnavatel a v této době nejistoty toto nemůže schválit a že doufá, že doplatek 51% v rámci CPRP pomůže zaměstnancům překlenout krátkodobě problém se zdražováním. Po diskusi jsme se dohodli, že toto téma přesuneme do další kvartální schůzky.

Za odbory KOVO II, Roman Bence, Jiří Marek a Renata Jilečková