info 10.3. 2022: (10.03.2022)

- Audit „bezpečný podnik- po 2 letech se bude JhP znovu ucházet o titul bezpečný podnik. Tento týden byl audit oficiálně zahájen za účasti vedení závodu, oddělení HSE, odborů a Oblastního inspektorátu práce.

- Převody do kmenového stavu- na úseku CP4 dojde k dalšímu převodu agenturních zaměstnanců do kmenového stavu.

- Roušky v JhP- budeme požadovat, aby nošení roušek v JhP skončilo s tím, jak o povinnosti nosit roušky ve veřejných prostorách rozhodně vláda ČR.

- Vyjímky z předůchodového programu: u 2 členů KOVO2 jsme uplatnili vyjímku v předdůchodovém programu. Oba členové KOVO 2 půjdou do předdůchodového programu o rok dříve

- Sněm ČMKOS- v tomto týdnu proběhlo jednání Sněmu ČMKOS za účasti zástupce Vysočiny Romana Bence. Sněm ČMKOS je nejvyšší odborový orgán mezi Sjezdy. Sněm mimo jiné řešil organizační záležitosti volebního Sjezdu ČMKOS, program ČMKOS na období od 2022 do 2026 ( pracovněprávní ochrana, právní poradenství a zastupování zaměstnanců, spravedlivé mzdy a platy, daně, bezpečná práce a zdraví zaměstnanců, sociální ochrana zaměstnance, zaměstnanec na trhu práce, růst životní úrovně, důchody, propagace odborové činnosti)
Sněm se poměrně ostře vymezoval proti vznikající energetické chudobě, neúměrné inflaci, která se teď i díky válce na Ukrajině ještě zvýší. Zvýší se tlak na vládu, aby problémy občanů ČR začala řešit. Není možné, aby jsme za energie, v přepočtu na kupní sílu platili nejvyšší cenu v Evropě

- Jednání s vedením CP3- na těchto schůzkách jsme informováni o vývoji v zakázkách a řeší se aktuální problémy. Jako největší problém se v současné době jeví nejistota v zakázkách, která je způsobena válkou na Ukrajině a následnými sankcemi. Některé automobilky a jejich dodavatelé výrazně omezují výrobu, což má vliv i na JhP. Již dnes využíváme expresní leteckou dopravu, problém je, že je i tato doprava je neúměrně dlouhá, dodání komponentů leteckou dopravou trvá 1 měsíc

- Jednání s vedením závodu 2 Alfatex, upozornili jsme vedení závodu 2, že si nesplnili svoji povinnost informovat zaměstnance, v kterém konkrétním termínu mají dovolenou s tím, že požadujeme nápravu. Ještě dnes dostanou zaměstnanci Alfatexu informaci, kdy přesně budou mít dovolenou. Informace bude poslaná i na odbory a umístíme ji na web.
Dále jsme dali podnět k tomu, že naplánování dovolené takovým způsobem, že chodí vždy 2 směny do práce a 2 mají dovolenou je z několika důvodů problematické ( stroje, měření, poruchy), odpověď vedení závodu 2 byla, že vzhledem k výkyvům v zakázkách nejde plánovat dovolená v jednom termínu. Prostoje z důvodu náběhu jsou pro závod přijatelné a vedení Alfatexu dohlédne na to, aby nemusel nikdo chodit do práce dříve na rozběh strojů.
V rámci jednání jsme dostali informaci , že výroba je na závodě 2 stabilní, některé produkty mají drobný nárůst, některé zase drobný pokles.

Za odbory KOVO II, Roman Bence