Informace z jednání s vedením JhP: (02.12.2021)

Rekordní CPRP(druhá část prémie za výsledek firmy) více níže v textu a příloze

- Vedení JhP odborům představilo naplánování do konce roku a výhled na příští rok Přes ponížení zakázek jsme stále nad hospodářským plánem. Ponížení zakázek je způsobeno zejména celosvětovým nedostatkem polovodičů, plastů a oceli. V příštím roce se očekává mírné ponížení zakázek téměř na všech produktech.
- Zaměstnanost v JhP- zaměstnavatel odborům představil zaměstnanost v JhP, včetně rozčlenění na kmenové a agenturní zaměstnance. V této souvislosti zaměstnavatel jednoznačně řekl, že budeme v JhP nabírat prioritně zaměstnance z našeho regionu. Pro nás je toto jasná priorita a zaměstnavatel od nás slyšel kritiku za to, že tomu tak v předchozích 3 měsících nebylo.
- CPrP ( 14 mzda) zejména na základě vynikajících výsledku PS v prvních 3 kvartálech bude zaměstnancům v JhP vyplacena záloha prémie za hospodářské výsledky ve výši 0,99% tarifní mzdy. První část byla dle dohody v KS 0,4%. Případný doplatek prémie bude realizován v dubnu příštího roku.

Naše nové body k jednání:

1, Placená přestávka v práci pro hasiče: upozornili jsme zaměstnavatele na průlomové rozhodnutí Ústavního soudu v této věci. V zákoně je jednoznačně uvedeno, že pokud není možné přerušit práci, tak náleží zaměstnanci přestávka v průběhu směny, ale tato přestávka je placená. Toto se využívá všude tam, kde skrze pracovní povinnosti musí být zaměstnanec okamžitě připraven k pracovnímu výkonu (záchranka, hasiči, ostraha objektů a podobně) Zaměstnavatel toto prověří a dále o tom budeme jednat.
2, Převod zaměstnanců se smlouvou na dobu určitou na dobu neurčitou a převod zaměstnanců do kmenového stavu: převod smluv na dobu neurčitou se realizuje v omezené míře a v zásadě bude kopírovat fluktuaci, co se týká převodu zaměstnanců do kmenového stavu, tam by mělo padnout rozhodnutí do konce roku.
3, Mikiny pro všechny, kteří se podílejí na nějakém výročí určitého produktu a nebylo na ně pamatováno ( například TEF, LOG)
Z našeho pohledu je nespravedlivé, aby tyto odměny nedostali zaměstnanci podpůrných úseků, bez kterých by se samozřejmě vyrábět nemohlo. Jako příklad jsme uvedli údržbáře pracující na směny a zaměstnance logistiky. Po dlouhé diskuzi bylo přislíbeno, že se toto znovu prověří a zaměstnavatel sjedná nápravu a že budeme dále diskutovat, jak tuto záležitost nastavit, aby to bylo spravedlivé. Nejedná se totiž jen o TEF a LOG, kde je to ale nejvíc viditelné.
4, Zapojení zástupců odborů do výběrového řízení, včetně připomínkování požadavků na ostrahu: tento bod požadujeme proto, že v nedávné době došlo ke krádeži kola na závodě 1 Humpolecká, před zraky naší ostrahy a přesto, že pracovníci ostrahy dostali od kolegů z Motorpalu informaci, že se jim pod nosem potlouká Ukrajinec s cílem něco ukrást. Odpověď ostrahy JhP byla, že to není jejich problém, že to nemají v popisu práce. Zloděj měl tedy úplně zbytečně několik hodin na to se kola zbavit. Přesto, že byl pachatel později dopaden, kolo někde prodal. Bohužel kolo nebylo zamčené a proto Bosch odmítá škodu uhradit. Náš názor je ten, že přesto, že kolo nebylo zamčené by měla nést odpovědnost ostraha objektu. To je take důvod, proč chceme být součástí výběrového řízení na tutu službu.
5, Přesun buněk na testování Covid-19 do vnitřních prostor- jde nám o to, aby testovaní zaměstnanci nemuseli stát někde ve frontě na mrazu a čekat na test. Zaměstnavtel toto prozatím odmítá, protože se údajně daří aktuálně testovat bez front, nicméně na náš požadavek vytipuje místa, kde bylo možné testovat ve vnitřních prostorách, aby jsme toto měli připravené v případě, že budou muset absolvovat testování všichni zaměstnanci.